Web sitesi yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?

Sizinsayfaniz.Com


Web sitesi yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?

Öncelikle bir siteyi oluşturan parçalardan kısaca bahsederek işe başlayalım.


Sitelerin bileşenlerini basitce 4 e bölerek nelere dikkat etmeniz gerektiğine değinelim.

1- Domain (Alan Adı)

Sitenizin adıdır. Örneğin sizinsayfaniz.com, Tek başına çok fazla şey ifade etmez, Domaini aldığınızda bu adrese girmeye çalıştığınızda sayfa görüntülenemiyor şeklinde bir uyarı alırsınız. 
Kısaca örnek verecek olursak Evinizin arsasıdır.

2 - Hosting (Web Alanı)

Sitenizin tüm dosyalarının yazılar, resimler, Mailleriniz, vs tüm içeriğinizin barındırılacağı bir blut alandır. Domaininizi web alanınıza Dns yonlendirmesi ile bağlarız ve arsanıza evinizi inşaa etmiş oluruz. Bu aşamadan sonra evinizin içini döşemeye başlayabilirsiniz. Yani sitenizi yapmaya başlayabilirsiniz, veya bir firma sizin yerinize yapmaya başlayabilir.

3 - Hosting Paneli ve Domain Paneli

Domain paneli domaininizin Dns ayarlarını yapabileceğiniz, yenileme işlemlerini yapabilceğiniz sağlayıcının sitesindeki hesabınız ile giriş yapabileceğiniz bir paneldir.
Hosting kontrol paneli sunucu ayarlarınızı yapabileceğiniz, sitenizin çalışabilmesi için yazılımınız ile ilgli ayarlamaları yapabileceğiniz bir paneldir.

4- Site kontrol paneli 
Web sitenizi yaptıktan sonra sitenize bir kontrol paneli yazılmış ise site içeriklerini değiştirebileceğiniz ekleme ve silme işlemleri yapabileceğiniz panelede site paneli denir.

Yukarıda belirttiğimiz kısa açıklamalardan sonra dikkat etmemiz gereken konulara geçebiliriz.

Bir firmaya web sitesi yaptırırken iki yol izleyebilirsiniz.
1 - domain ve hostingi siz istediğiniz bir siteden alırsınız ve hosting panel bilgilerini site yaptıracağınız kişiye vererek sitenizi hostinginize kurmasını isteyebilirsiniz.
Bu şekilde yaptığınızda her zaman tüm kontrol sizin elinizde olur. Siteyi yaptırdığınız kişiye bir kez site yapma ücreti ödersiniz ve bundan sonra her yıl sadece domain ve hostinginizi kendiniz yenilersiniz.

2 - domaini istediğiniz bir yerden alırsınız ve site yaptıracağınız kişi size domaininizi dns yönlendirmesi ile endi hostingine yönlendirmenizi isteyebilir. Ve daha sonra kendi hostinginde sitenizi kurabilir.
Bu aşama da çok dikkat etmeniz gereken bir şey vardır. Eğer site yaptırdığınız kişi hosting kontrol paneli bilgilerini istediğinizde veremeyeceğini, sözleşmelerine aykırı olduğunu vs gibi bahaneler ile hosting panel bilgilerini vermez ise şunu unutmayınızki yapılan site hiçbir zaman sizin olmayacaktır. her yıl hosting bedeli olarak siteyi yapan kişiye ne kadar ücret isterse onu vermek durumunda kalırsınız. anlaşamadığınız durumda ise sitenizin tamamen elinizden gidecektir.
Siteyi kendi sunucusunda barındırmasına karşın size hosting panel bilgilerini verirse hosting panelinden tam site yedeği indirip sakladığınızda ise her zaman güvende olursunuz. İstediğiniz zaman başka bir hosting alıp yedeğinizi yükleyerek sitenizi çalışır hale getirebilirsiniz. bu aşamada size verilen paneli site paneli ile karıştırmayın. Site panelinden site içeriği düzenlenir, hosting panelinden sunucu ayarları yapılır.

3 - Domain de hosting de site yaptıracağınız kişide olabilir. Bu aşamada da bir üstteki gibi hosting ile ilgili durum aynen söz konusudur. hosting ile ilgili yukarıda anlatıldığı gibi hosting panel bilgilerine sahip olduğunuzdan emin olunuz. 
Domaine gelince domainin sitenizin adresi olduğunu söylemiştik eğer adresiniz olmazsa sitenizde olmayacak demektir. Yani güvenemeyeceğiniz birinde bulunan domain her zaman risk demektir. Bu yüzden güvenilir firmalar ile çalışmaya özen gösterin. Bu konuda fiyat konusuna da dikkat edebilirsiniz. Domain fiyatları 8.5 ile 10.5 dolar arasında değişir. (değişik uzantılar daha yüksek olabilir). Eğer domain fiyatı olarak sizden yıllık istenilen fiyat bunlardan çok yüksek ise çalıştığınız firmayı sorgulamanızı tavsiye ederiz.



Pan Ver
Güncelleme :12.12.2017 | Okuma :3551 | Soru :0 | Puan:8